Macro Markt Overzicht - 14/11/17


Het positief momentum op de aandelenmarkten is in de maand oktober verder toegenomen. In de VS zetten de verschillende indices zelfs het ene record na het andere neer. Ook de Europese en Japanse beurzen waren in uitstekende doen. Het geld blijft massaal naar de markten toestromen omdat beleggers geen alternatieven zien en vooral omdat ze de opwaartse rit niet willen missen. De aanhoudende vermelding van records en stijgende koersen doen immers velen watertanden.

Opvallend is dat er nauwelijks nog verliesdagen zijn. Geen wonder dat de volatiliteit is weggezakt naar een historisch laagtepunt. Zelfs de hele heisa rond de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië heeft nauwelijks voor deining gezorgd. Over de crisis rond Noord-Korea wordt bovendien nog nauwelijks gesproken.

Politieke onzekerheid speelt veel minder een rol omdat de macro-economische cijfers in de economisch belangrijke landen een verdere verbetering laten zien. De industriële productie ontwaakt terwijl de digitale omwenteling investeringen en productiviteit aanwakkert. Voor het eerst in jaren stijgen zelfs de lonen: het tekort aan gespecialiseerde arbeidskrachten en de lage werkloosheid werkt dit in de hand. Dit zal ongetwijfeld de consumptie-uitgaven een handje helpen. Ook heel wat bedrijven slaagden erin om in Q3 de verwachtingen te halen of zelfs beter te doen.

De voorbije maand gingen de centrale banken in de VS en Europa eveneens met heel wat aandacht lopen. Fed-voorzitter Janet Yellen hintte op een renteverhoging in december. Nu de economie aan kracht wint, heeft ze zo goed als geen keuze. De Amerikaanse werkloosheid bevindt zich bovendien op het laagste niveau sinds 2001 terwijl gemiddelde uurlonen in 2017 al met 2,9% zijn gestegen. Gelukkig bleef de kerninflatie (de prijsstijging zonder voeding en energie) met 1,7% nog altijd onder de beoogde 2%. Een renteverhoging wordt het laatste wapenfeit van Yellen want eind januari 2018 wordt ze opgevolgd door Jerome Powell. Een ‘centrale’ bankier die haar lijn zal voortzetten: een keuze die de markten wel konden smaken.

Ook de ECB, bij monde van voorzitter Mario Draghi, liet van zich spreken. Zoals verwacht kondigde hij de geleidelijke afbouw van het afkoopprogramma aan. Van een renteverhoging was evenwel nog geen sprake. De rente zal voor ‘een lange periode’ op het huidige niveau blijven. De eerste stap naar normalisering is gezet maar de weg is duidelijk nog lang. De euro kon daar geen garen van spinnen want de eenheidsmunt zakte gedurende de maand weer wat weg tegenover de dollar.

De vraag die op steeds meer lippen begint te branden is of de aandelenmarkten hun opwaartse rit kunnen voortzetten? Kunnen plotse winstnemingen roet in het eten gooien of zal een hogere langetermijnrente hiervoor zorgen? Die mogelijkheden mogen nooit worden uitgesloten maar voorlopig zijn ze niet aan de orde. De vrij sterke bedrijfswinsten en de economische motor blijven voor energie zorgen terwijl inflatie aan de lage kant blijft, zelfs nu de olieprijs een revival lijkt in te zetten.

Saoedi-Arabië, de belangrijkste olieproducent, stelt alles in het werk om die olieprijs te stutten en is zijn belofte om minder op te pompen nagekomen. Dit heeft ertoe geleid dat de olieprijs zich op het hoogste peil sinds midden 2015 bevindt. Dat de nieuwe sterke man, kroonprins Mohammed bin Salman daarenboven met de grove borstel door het land lijkt te gaan, zorgt voor een extra duwtje in de rug van de olieprijs.

Gezien de lage inflatie kunnen centrale banken dus rustig de kat uit de boom blijven kijken. .

Op langere termijn zou een oververhitting in China voor een ontsporing van de markten kunnen zorgen door het barsten van een vastgoedzeepbel of een kredietcrisis. Dit zou op macro-economisch vlak voor een ontwrichting kunnen zorgen. In de VS en de EU is de kans op een dergelijk scenario veel minder uitgesproken gezien de ondersteuning van de centrale banken die alles zeer gecontroleerd zullen afbouwen.

#overzicht #Markt #Financieel

Featured Posts
Recent Posts